Fasolka szparagowa marynowana z koperkiem

    (42)

    Pyszna marynowana fasolka szparagowa z koperkiem, czosnkiem i octem jabłkowym. Najpierw się ją gotuje na parze, więc jest miękka i delikatna.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg zielonej fasolki szparagowej, umytej, końcówki odkrojone
    • 4 ząbki czosnku, obrane
    • 8 gałązek świeżego kopru
    • 4 łyżeczki soli
    • 600 ml octu jabłkowego
    • 600 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przyciąć fasolkę tak, aby mieściła się do słoików.
    2. Włożyć do sitka do gotowania na parze i umieścić ok. 2,5 cm ponad poziomem wody gotującej się w większym garnku. Przykryć i gotować ok. 3 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Przełożyć do bardzo zimnej wody i odcedzić.
    3. Nałożyć fasolkę ciasno do 4 wysterylizowanych, jeszcze gorących słoików. Dodać po 1 ząbku czosnku i 2 gałązki kopru do każdego słoika, tuż przy szkle. Dodać po 1 łyżeczce soli.
    4. W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować ocet z wodą. Zalać tym fasolkę. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować 10 minut.

    PASTERYZACJA:

    Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (42)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis