Pizzowe ślimaczki

    Kolorowe i szybkie danie z serem!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki

    • ciasto francuskie - 300 g
    • ser żółty Salami Serenada - 15 plastrów
    • ser żółty Radamer Serenada - 150 g
    • wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) - 200 g
    • kukurydza - 100 g
    • pomidory pelati ( w puszce ) - 200 g
    • świeży czosnek - 2 ząbki
    • sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
    • świeży szczypiorek
    • jajko - do posmarowania

    Sposób przygotowania

    1. Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.
    2. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy.
    3. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.
    4. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.
    5. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C.
    6. Podajemy na ciepło!

    rada

    Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis