Babka czekoladowa Lilii

    Babka czekoladowa Lilii

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 52 osoby

    Ze wszystkich ciast, które piekę moi przyjaciele najbardziej lubią właśnie babkę czekoladową. Jest miękka i soczysta, a kiedy skosztujesz kawałek, czekolada po prostu rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że ją polubisz tak samo jak my!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 180 ml mleka
    • 60 g masła
    • 280 g (2 szkl.) mąki chlebowej
    • 250 g (2 szkl.) mąki zwykłej
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 60 ml (1/4 szkl.) wody
    • 1 jajko
    • 3/4 łyżeczki soli
    • Nadzienie czekoladowe
    • 140 g półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
    • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru
    • 60 g schłodzonego masła
    • Kruszonka
    • 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki
    • 60 g masła, schłodzonego
    • 1 jajko ubite z 1 łyżką wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Podgrzać mleko i roztopić w nim masło w ceramicznej miseczce, wkładając do mikrofalówki na 30 sekund, lub roztopić na kuchence w rondlu. Połączyć mąkę chlebową, 2 szklanki mąki zwykłej, drożdże i 1/4 szklanki cukru. Dodać do suchych składników wodę, mieszaninę z mleka i masła, jajko, sól i dobrze wymieszać.
    2. Zagnieść ciasto mikserem na niskich obrotach z zainstalowaną łopatką do mieszania ciasta lub zagnieść ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, około 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dodać więcej mąki chlebowej, po dwie łyżki na raz (do 8 łyżek); zbyt dużo mąki może sprawić, że ciasto będzie suche. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość, na około 1 do 1,5 godziny.
    3. Podczas, gdy ciasto rośnie, należy przygotować nadzienie czekoladowe i kruszonkę. Aby zrobić nadzienie należy wymieszać razem drobno pokrojoną czekoladę, cynamon i 1/4 szklanki cukru. Pociąć i dodać schłodzone masło. Aby zrobić kruszonkę, należy połączyć cukier puder i 1/4 szklanki mąki zwykłej; pociąć i dodać schłodzone masło, aż mieszanina zacznie przypominać grubą kruszonkę.
    4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniesć pięścią ciasto na dno miski i podzielić je na dwie równe części. Uformować z ciasta dwie luźne kulki. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut.
    5. Rozwałkować pierwszą porcję na lekko posypanej mąką powierzchni, aby uformować prostokąt o wymiarach 40x10 cm. Posypać połową nadzienia czekoladowego, zrolować tak, żeby powstał długi wałek i docisnąć szczelnie krawędzie. Połączyć końce ciasta, żeby uzyskać formę koła i umieścić stykającą się z ciastem krawędzią do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta. Nożem do krojenia chleba lub nożycami kuchennymi ponacinać szczeliny w odstępach 2,5 cm wokół całego pierścienia. Przykryć ciasta wilgotnym ręcznikiem i odstawić, aż podwoją swoją objętość, na około 30 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
    7. Można posmarować babki białkami z jajek. Następnie posypać kruszonką po wierzchu. Piec babki około 25 minut, obracając blaszki, żeby ciasta równo brązowiały. Wyciągać z piekarnika kiedy babki nabiorą głębokiego złocistego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis