Pho

    4 godz. 15 min

    Wietnamska pyszna zupa. Wystarczy kilka chwil by się nią delektować.

    dzikowy7

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1k kości wołowych
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 2 cebule
    • 1 laska cynamonu
    • 4 gwiazdki anyżu
    • 2 kulki ziela angielskiego
    • 6 plastrów świeżego imbiru
    • Dodatki
    • 1 limonka
    • 60 g kiełków fasoli mung
    • 2 papryczki chili
    • 2 dymki
    • kilka listków sałaty
    • 200 g polędwicy wołowej
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 100 g makaronu ryżowego
    • kilka listków świeżej bazylii tajskiej
    • pęczek kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Nałóż do garnka spieczone kości wołowe razem z warzywami (z marchewką, cebulą i pietruszką) żeby zrobić wywar. Następnie dopraw wywar cynamonem, zielem angielskim i kilkoma gwiazdkami anyżu. Potem wywar zalej zimną wodą tak żeby zalać kości wołowe i warzywa. Gotuj przez 3-4 godz.
    2. Do gotowego wywaru dodaj zgnieciony imbir.
    3. W Wietnamie do zupy pho dodaję się talerz który leży koło zupy na talerzu powinny znaleźć się: pokrojona w plasterki limonka, papryczka chili drobno pokrojona w kostki, kiełki, drobno pokrojoną dymkę i liście sałaty.
    4. Polędwicę wołową marynujemy z odrobiną soli i szczypta pieprzu. Potem drobno posiekaj czosnek i dodaj go do wołowinki razem z posiekaną w kwadraty papryczką. Zamarynowaną wołowinkę polej sosem rybnym.
    5. Wyjmij zamarynowaną wołowinę i pokrój ją w cienkie plastry.
    6. Ugotuj makaron ryżowy i nałóż go do miski do której będziesz (po dodaniu jeszcze kilku składników) wlewał wywar z kości wołowych i warzyw.
    7. Do miski z makaronem ryżowym dodaj tajskiej bazylii i dodaj zamarynowane mięsko. Potem zalej wywarem, dodaj do tego parę liści bazylii, dodaj zawartość talerza do zupy i gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis