Ciasteczka czekoladowe z płatkami owsianymi

    (10)

    Ciasteczka, które mają w sobie wszystko to, co najlepsze: czekoladę, wiórki kokosowe, płatki owsiane, rodzynki i płatki kukurydziane. Są chrupiące, aromatyczne, z lekko płynnymi kawałeczkami czekolady. Super ciacha!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 20 -30 ciastek

    • 250 g mąki pszennej
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 220 g oleju kokosowego
    • 220 g miękkiego brązowego cukru
    • 200 g białego cukru
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 80 g płatków owsianych
    • 30 g pokruszonych płatków kukurydzianych
    • 170 g groszków czekoladowych
    • 35 g wiórków kokosowych
    • 80 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Dwie duże blachy wysmarować tłuszczem.
    2. Wymieszać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
    3. W osobnej misce zmiksować olej kokosowy z cukrem brązowym i białym. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i zmiksować ponownie. Dodać mąkę z kakao i wymieszać łyżką. Dodać płatki owsiane i kukurydziane, groszki czekoladowe i rodzynki; wymieszać.
    4. Nakładać kulki z ciasta na przygotowane blachy.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku aż brzegi ciasteczek się lekko przypieką, ok. 10-12 minut. Studzić na blaszkach przez 10 minut, a następnie zdjąć i przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis