Tzatziki prosto z Grecji

    (1)

    Pyszne, najlepsze greckie tzatziki (albo cacyki), które doskonale pasuje do grilla, do kebaba, z podpieczonym chlebkiem pita, albo z warzywami. Najważniejsze, co trzeba zrobić to dobrze odcisnąć wodę z ogórków i użyć tylko gęstego jogurtu greckiego, nie chudego, ale zwykłego!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
    • sól do smaku
    • 1 duży ogórek
    • 500 g jogurtu greckiego (nie odtłuszczonego!)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać czosnek z oliwą i octem. Odstawić.
    2. Obrać ogórka i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydłubać nasiona, a resztę ogóra zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Odczekać aż odcieknie nadmiar wody i dodatkowo docisnąć mocno pięścią aby całkiem pozbyć się płynu. (Można tez przełożyć ogórka na czystą tetrę i wykręcić nadmiar wody.)
    3. Wymieszać odciśniętego ogórka z jogurtem i oliwą z czosnkiem. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tzatziki
    Tzatziki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis