Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

    Pyszna propozycja na aromatyczną przekąskę.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • • 4 jabłka • 1 łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki suszonej żurawiny • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich • 1 łyżka brązowego cukru • 1 płaska łyżka mąki pszennej • ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: • 3 czubate łyżki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • 70 g zimnego masła • Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes

    Sposób przygotowania

    1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.
    2. W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.
    3. W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis