Jajko w chmurce

    (1)

    Bardzo prosty przepis na jajka sadzone w chmurce. Takie pieczone jajka są puszyste, miękkie, a żółto nadal jest płynne. Wykwintne danie, które przygotujesz w 10 minut! Z pewnością posmakuje też dzieciom.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 kopiate łyżki startego razmezanu
    • szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 4min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Oddzielić białka od żółtek. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać parmezan i delikatnie wymieszać.
    3. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Nałożyć 2 kupki z białek i zrobić w nich łyżką zagłębienia, aby wyglądały jak gniazdka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 3 minuty, aż się lekko przyzłocą z wierzchu.
    4. Wyjąć z piekarnika i w każde zagłębienie ostrożnie wlać po żółtku. Wstawić z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty. Kiedy żółtko się lekko zetnie z wierzchu - wyjąć.
    5. Zdjąć ostrożnie łopatką. Układać na talerzach i dekorować szczypiorkiem.

    Rada:

    Do ubitych białek można też dodać posiekaną szynkę. Jajka lubią się przykleić do papieru w blaszce, więc zdejmuj je ostrożnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis