Szakszuka z ciecierzycą

    Pyszne danie dla całej rodziny i na ogrodową imprezę.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) • 2 łyżki oleju rzepakowego • pół czerwonej cebuli • czerwona papryka • mały por (biała część) • ząbek czosnku • 200 g ugotowanej ciecierzycy • spora szczypta wędzonej mielonej papryki • spora szczypta cayenne • szczypta cynamonu • szczypta soli i kolorowego pieprzu • pół łyżeczki lubczyku • 2 liście laurowe • 3 jajka • szczypiorek

    Sposób przygotowania

    1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
    2. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
    3. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis