Zapiekanka z łupacza i krewetek z młodym szpinakiem

    Zapiekanka z łupacza i krewetek z młodym szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki dodaniu mrożonych krewetek niewielką porcję ryby można przekształcić w treściwy posiłek. To poprawiające nastrój danie najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką szparagową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g młodego szpinaku
    • 250 g filetów łupacza bez skóry
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej
    • 600 ml chudego mleka
    • 75 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
    • 25 g natki pietruszki, posiekanej
    • 6 grubych paluszków chlebowych, zwykłych lub sezamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozłożyć szpinak w głębokim żaroodpornym naczyniu, w którym ryba zmieści się w jednej warstwie. Pokroić łupacza na 4 równe kawałki i ułożyć je na szpinaku.
    2. Wsypać mąkę kukurydzianą do rondla i rozrobić z odrobiną mleka na gęstą pastę. Stopniowo dolewać pozostałe mleko, mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając ubijaczką, aż sos zagotuje się i zgęstnieje.
    3. Nadal ubijając dodać 3/4 sera, całą cebulę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Zestawić z palnika, dodać krewetki i natkę pietruszki. Natychmiast polać sosem rybę i szpinak. Rozprowadzić równomiernie.
    4. Połamać paluszki na małe kawałki i posypać nimi sos. Wcisnąć je delikatnie w sos, by niemal całe się w nim zanurzyły. Posypać resztą sera. Piec przez 15 minut, aż potrawa zacznie bulgotać i się przyrumieni.

    Możesz też użyć

    • Zamiast łupacza można użyć niemal każdej ryby bez skóry i ości – dorsza, witlinka, wędzonego łupacza lub łososia. • Dobrym zamiennikiem są też mrożone steki z dorsza, lekko rozmrożone w kuchence mikrofalowej, następnie pokrojone na kawałki i ułożone na szpinaku. • Można też zastąpić łupacza tuńczykiem z puszki. • Zamiast szpinaku użyć mrożonej mieszanki warzyw. • Do tego dania, zamiast tłuczonych ziemniaków, można podać świeży makaron lub kuskus.

    …zrób to szybciej

    • Aby nie trzeć i nie siekać, można zamiast sera i natki pietruszki dodać do sosu 3–4 łyżki pesto. * • Dymkę szybko kroi się nożyczkami. * • Zapiekankę można zapiec i podawać w małych naczyniach żaroodpornych, będzie mniej zmywania. Czas pieczenia pozostanie taki sam.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis