Sałatka z cukinią i ogórkiem

    (48)

    Świetna sałatka na lato! Cukinia, ogórek, czerwona cebula, dojrzałe pomidory i oliwki wymieszane z dressingiem balsamicznym. Lekka, świeża, doskonała do potraw z grilla.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 duże ogórki pokrojone w kostkę
    • 1 młoda cukinia pokrojona w kostkę
    • 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
    • 140 g posiekanych czarnych oliwek
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 2 łyżeczki liści świeżego tymianku
    • 3 łyżki octu z czerwonego wina
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżeczka soli morskiej (do smaku)
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej misce wymieszać ogórki z cukinią, cebulą, pomidorami, oliwkami, bazylią i tymiankiem.
    2. W osobnej miseczce wymieszać rózgą ocet z czerwonego wina z octem balsamicznym, skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
    3. Mieszając dressing rózgą, wlewać powoli oliwę. Kiedy będzie dobrze wymieszany, polać dressingiem warzywa w misce i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis