Domowe masło orzechowe

    (39)

    Zrób w domu własne masło orzechowe, bez niezdrowych dodatków i bez oleju palmowego. Możesz użyć orzeszków solonych albo niesolonych - jak lubisz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 300 g

    • 300 g prażonych orzeszków ziemnych
    • 4 łyżki (60 ml) oleju roślinnego
    • 3 łyżki (45 ml) miodu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wsypać orzechy do robota kuchennego i miksować przez około minutę. Powinny zbić się w kulę. Miksować dalej i sprawdzać, czy na wierzchu pojawia się olej. Jeśli nie - miksować dalej.
    2. Kiedy na wierzchu masy orzechowej pojawi się olej, dodać olej roślinny i miksować przez 30 sekund, aż masa będzie kremowa. Dodać miód i miksować jeszcze 30 sekund.
    3. Aby uzyskać jeszcze bardziej kremowe masło można dodać jeszcze trochę oleju.
    4. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub w słoiku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (39)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis