Amerykańskie naleśniki czyli pancakes

    Gorące, rozpływające się w ustach naleśniki amerykańskie.


    Zrobione przez 9 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki brązowego cukru lub cukru pudru
    • odrobina soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 225 ml mleka
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki stopionego masła
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.
    2. Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
    3. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.

    Rada:

    Naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami. Polecam z syropem klonowym i masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis