Fool agrestowy

    (4)
    1 godz. 52 min

    Fool to angielski deser owocowy z bitą śmietaną, serwowany w pucharkach. To świetny sposób na wykorzystanie agrestu, zwłaszcza jeśli jest cierpki - będzie się dobrze komponował ze słodką śmietaną.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g agrestu
    • 100 g cukru
    • 120 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (do ubijania)
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.52min. 

    1. Obrać agrest z ogonków i umyć. Wrzucić na patelnię z grubym dnem (lub teflonową), dodać 100 g cukru i smażyć na średnim ogniu około 5 minut, aż syrop zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Rozgnieść widelcem i smażyć jeszcze 2 minuty, nadal mieszając.
    2. Przykryć i wstawić do lodówki aby agrest całkiem ostygł.
    3. Śmietanę ubić lekko z jogurtem. Dodać 4 łyżki cukru i ubijać dalej, aż śmietana będzie sztywna.
    4. Dodać do śmietany schłodzony agrest i delikatnie wymieszać.
    5. Nałożyć do pucharków i ozdobić owocami, bitą śmietaną lub jogurtem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis