Sałatka z brokułami i szparagami

    (2)
    1 godz. 40 min

    Lekka sałatka na lato: białe i zielone szparagi, brokuły i orzechy laskowe wymieszane z dressingiem na bazie octu winnego z sherry. W dressingu są surowe żółtka, więc nie nadaje się on dla kobiet w ciąży.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g zielonych szparagów
    • 500 g białych szparagów
    • 500 g brokuła podzielonego na różyczki
    • sól
    • 1 łyżeczka cukru
    • 30 g masła
    • 50 g orzechów laskowych
    • 4-5 łyżek octu winnego z sherry
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 żółtka
    • 2 pęczki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Białe szparagi: Obrać zaczynając nieco poniżej główek. Odkroić stwardniałe końce. Pokroić na kawałki długości 5 cm. Zielone szparagi: Obrać jedynie dolną 1/3 część. Odkroić zdrewniałe końce. Pokroić na kawałki długości 5 cm.
    2. W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, cukier i masło. Gdy woda zacznie się gotować dodać szparagi, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż.
    3. Wyjąć szparagi łyżką cedzakową, a do garnka włożyć brokuły i gotować 6-8 minut, aż będą miękkie (ale wciąż jędrne). Odcedzić.
    4. Na suchej patelni uprażyć orzechy, często mieszając. Gdy zaczną mocno pachnieć zdjąć z patelni i przełożyć na durszlak. Pocierać w dłoniach, aby zeszły z nich skórki, a następnie posiekać.
    5. W małej miseczce wymieszać ocet z solą i pieprzem. Stale mieszając, dolewać cienką strużką oliwę. Gdy sos będzie jednolity dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
    6. W szklanej misce ułożyć szparagi, brokuły i orzechy, posypać pietruszką i polać dressingiem. Najlepiej dodatkowo schłodzić przez godzinę w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis