Likier szkockich górali

    Przepis szkockiego górala ze starych rodzinnych zapisków.

    maly3city

    Pomorskie, Polska
    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 2 szklanki miodu z koniczyny
    • 1/2 szklanki szkockiej whisky
    • 2 łyżeczki korzenia angeliki (suchego i drobno posiekanego) - inaczej arcydzięgiel
    • 1 laska wanilii (posiekana) lub 4 łyżeczki ekstraktu
    • 1/4 łyżeczki rozgniecionych nasion kopru
    • 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +21dni odstawienie  ›  Gotowe w: 21dni5min. 

    1. Miód rozpuścić w whisky, dodać wszystkie składniki i macerować przez 3 tygodnie, często wstrząsając.
    2. Przefiltrować. Z czasem szlachetnieje, ale można pić tez od razu.

    Rada:

    Miód z koniczynowy powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Krystalizuje drobnoziarnisto, zawiera mniejszy procent wody aniżeli inne gatunki miodów. W jego zapachu wyraźnie czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Miód ma barwę jasnosłomkową, po skrystalizowaniu jasnożółta, w smaku łagodny z wyraźnym kwaskowatym posmakiem, aromatyczny

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Nalewki domowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis