Granola jagodowo-żurawinowa

    Granola jagodowo-żurawinowa

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto chrupiące musli przyrządzone z mieszanki zbóż, orzechów, nasion oraz czerwonych i niebieskich owoców jagodowych. Dodanie syropu klonowego i soku z pomarańczy pomaga zmniejszyć zawartość oleju, dzięki czemu te płatki śniadaniowe zawierają mniej tłuszczów niż takie, które możemy kupić w sklepie.

    Składniki
    ilość porcji: 500 g

    • 225 g płatków owsianych górskich
    • 45 g ziaren pszenicy
    • 55 g płatków z prosa
    • 1 łyżka sezamu
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 2 łyżki zmiażdżonych migdałów
    • 50 g suszonych jagód
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 150 g brązowego cukru
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki soku z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wymieszać w dużej misce płatki owsiane, pszenicę, proso, sezam i pestki słonecznika, migdały, suszone jagody i cukier.
    2. Wlać syrop klonowy, olej i sok z pomarańczy do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Wlać powoli ten płyn do suchych składników, mieszając, aby płyn pokrył je równomiernie i lekko nawilżył.
    3. Rozłożyć granolę równomiernie na blasze do pieczenia. Piec 30–40 minut lub aż lekko się przyrumieni i zrobi chrupiąca. Mieszać co 10 minut, żeby upiekła się równomiernie.
    4. Wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygnie. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni. Podawać z jogurtem, mlekiem lub sokiem z owoców.

    Inne propozycje

    • Jeśli chcesz przyrządzić granolę, która składałaby się z większych kawałków, zastąp proso płatkami jęczmiennymi, a owoce jagodowe mieszanką grubo pokrojonych, suszonych jabłek, moreli, śliwek i daktyli. Można dodać trochę wiórków kokosowych. * • Syrop klonowy można zastąpić miodem, a zmiażdżone migdały – posiekanymi orzechami laskowymi. * • Można użyć tylko jagód lub żurawin albo zastąpić część lub wszystkie owoce jagodowe suszonymi wiśniami.

    Zalety

    • Te płatki dostarczą organizmowi dużej ilości błonnika, witamin B i kwasów tłuszczowych. Ziarna owsa zawierają szczególnie dużo witamin z grupy B. * • Specjalnym składnikiem tej potrawy są pestki słonecznika, które nie tylko dodają smaku, ale też dostarczają wartości odżywczych. Są bogate w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz magnez, miedź, żelazo i witaminy z grupy B. Zarówno nasiona sezamu jak i słonecznika zawierają także małe ilości wapnia, co jest ważne zwłaszcza dla ludzi, którzy unikają nabiału i mleka.

    1 porcja (60 g) zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, C, żelazo * ✓ B2, B6, PP, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis