Bruschetta z pomidorami i rukolą

    (17)

    Pyszna przekąska na każde przyjęcie, albo wyjątkowe, ale proste śniadanie - podpieczone kromki bagietki z dojrzałymi pomidorami, pomidorami suszonymi na słońcu, parmezanem i rukolą. Włoska kuchnia w najlepszym wydaniu!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 20 dojrzałych pomidorów (np. śliwkowych)
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
    • 100 g rukoli, posiekanej
    • 20 suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i posiekanych
    • 3 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zalać pomidory wrzątkiem i wyjąć po minucie. Włożyć pod zimną wodę, a następnie obrać i posiekać, wyrzucając twarde rdzenie i pestki.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać pomidory, sól i pieprz. Smażyć delikatnie przez 15 minut, mieszając.
    3. Dodać czosnek i smażyć przez 5 minut. Dodać posiekaną rukolę i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski.
    4. Dodać suszone pomidory i parmezan i delikatnie wymieszać. Użyć od razu lub wstawić do lodówki.
    5. Nakładać na podpieczone lub stostowane kromki bagietki lub ciabatty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (17)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis