Sałatka ze szparagami i szynką

    (2)
    2 godz. 40 min

    Sałatka z białych szparagów z delikatną szynką, jajkiem na twardo i marynowanymi pieczarkami, w sosie majonezowo-jogurtowym. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy się przegryzie.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sałatka
    • 1 kg białych szparagów
    • 150 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
    • Dressing
    • 100 g majonezu
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki słodkiej śmietanki
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sok z cytryny (do smaku)
    • Dodatkowo
    • 4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 3 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
    2. Ugotowane szparagi włożyć do dużej miski. Dodać pokrojoną szynkę i odcedzone szparagi.
    3. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i śmietaną. Dodać trochę wody z gotowania szparagów i wymieszać. Należy dodać tyle wody, aby sos miał odpowiednią, kremową konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    4. Wymieszać dressing ze szparagami i szynką. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    5. Przed podaniem sałatkę udekorować jajkami na twardo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis