Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą

    (109)

    Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, czosnkiem, mozzarellą i parmezanem. Najlepiej smakuje z bagietką i zieloną sałatką.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 młode cukinie, pokrojone w plasterki
    • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    • 115 g mozzarelli, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 4 duże pomidory, obrane i pokrojone w plasterki
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Kratkę z piekarnika ustawić na 1/3 wysokości od góry (bliżej górnej grzałki).
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cukinię tak, aby ułożona była w jednej warstwie na dnie patelni. Posypać czosnkiem i smażyć, aż się zrumieni z obydwu stron (ok. 8 minut z każdej strony). Zdjąć z patelni i smażyć kolejną porcję cukinii.
    3. W dużym naczyniu żaroodpornym (20x30 cm) układać na przemian plastry cukinii, mozzarelli i pomidora, tworząc ładne rządki. Posypać po wierzchu parmezanem, bazylią, solą i pieprzem.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż ser się stopi i zrumieni - ok. 30 minut.

    Parmezan

    Parmezan nie jest w 100% serem wegetariańskim, ponieważ zawiera zwierzęcą podpuszczkę. Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz użyć zamiennika parmezanu, czyli innego twardego sera i ostrym smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (109)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis