Spaghetti z cukini bolognese

    (20)

    Zamiast zwykłego makaronu spaghetti - tu jest spaghetti zrobione z cukinii. Dzięki temu danie jest bezglutenowe, ma mniej węglowodanów i na pewno mniej tuczy! W dodatku robi się je na jednej patelni, więc i zmywania mniej :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 450 g mielonej wołowiny
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 425 g sosu pomidorowego
    • 1 puszka (400 g) całych pomidorów (obranych) w puszcze
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
    • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 0,5 łyżeczki cebuli granulowanej
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
    • 170 g przecieru pomidorowego
    • 3 młode cukinie, pokrojone obieraczką julienne w cieniutkie paseczki lub specjalną temperówką

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Postawić dużą patelnię na średnio-dużym ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodać wołowinę i łyżeczkę pieprzu i smażyć ok. 5-7 minut, aż mięso się dobrze zrumieni. Odlać tłuszcz z patelni.
    2. Do mięsa dodać sos pomidorowy, pomidory z puszki, sól, bazylię, oregano, czosnek, cebulę, tymianek i chili. Smażyć, mieszając, aż sos się dobrze podgrzeje (ok. 2 minuty). Dodać przecier pomidorowy.
    3. Do sosu dodać spaghetti z cukinii i wymieszać, aby cukinia znajdowała się pod powierzchnią sosu. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż cukinia zmięknie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (20)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis