Granita truskawkowo-żurawinowa

    Granita truskawkowo-żurawinowa

    2polubienia
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Granita to odświeżający deser przypominający lody. Warto ją przyrządzić w czasie sezonu na truskawki, kiedy owoce te mają najsłodszy smak i zapach. Jeśli truskawki będą bardzo dojrzałe i słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Granitę można podawać z sosem truskawkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dojrzałych truskawek, w plasterkach
    • 85 g cukru
    • 240 ml soku z żurawin
    • truskawki lub mieszanka truskawek i malin, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Włożyć truskawki do miski, posypać cukrem i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 30 minut.
    2. Wrzucić masę truskawkową do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolite purée. Spróbować i – jeśli trzeba – dodać więcej cukru, do smaku. Zachować 150 ml purée, żeby podać je jako sos.
    3. Wymieszać resztę purée z sokiem z żurawin. Włożyć do płytkiej metalowej misy, wstawić do zamrażalnika na około 30 minut, aż mieszanka zacznie zamarzać przy krawędziach.
    4. Zeskrobać widelcem częściowo zamrożoną mieszaninę z krawędzi do ciągle płynnego środka. Włożyć z powrotem do zamrażalnika na 20 minut. Jeszcze raz zeskrobać zmrożoną masę z krawędzi do środka i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Powtorzyć zeskrobywanie i mrożenie jeszcze dwa lub trzy razy, aż powstaną oddzielne, dość miękkie lodowe kryształki.
    5. Podawać granitę w deserowych pucharkach lub miseczkach. Udekorować kilkoma truskawkami i podawać z sosem.

    Inne propozycje

    • Można zwiększyć zawartość owoców w deserze. Podawać granitę poprzekładaną większą ilością owoców jagodowych lub plasterków innych owoców. * • Można szybko przyrządzić sorbet, zamrażając tę mieszankę w foremce do kostek lodowych, z przegródkami. Przechowywać je w zamrażalniku, aż stwardnieją. Wyjąć kostki i wrzucić je do robota kuchennego wraz z 6 łyżkami soku z żurawin lub taką ilością, żeby po zmiksowaniu deser uzyskał lekką i puszystą konsystencję. Podawać od razu. * • Można przyrządzić z tej mieszanki sorbet za pomocą maszynki do robienia lodów. * • Warto dodać do dekoracji plasterki dojrzałych brzoskwiń, żeby zwiększyć zawartość witaminy C.

    Zalety

    • Truskawki zawierają więcej witaminy C niż inne owoce jagodowe (aż 77 mg w 100 g w porównaniu z malinami – 32 mg czy jeżynami – 15 mg). Dostarczają też mało kalorii – 100-g porcja zawiera 27 kcal. * • Sok z żurawin zawiera składnik, który utrudnia osiadanie bakterii E. coli w drogach moczowych, co zapobiega powstawaniu infekcji.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis