Kurczak Generała Tso

    (78)

    Słodko-kwaśny kurczak po chińsku, panierowany w jajku i smażony w sosie z papryczkami chili. To potrawa z kuchni amerykańsko-chińskiej, więc ma wiele wersji, ale ta jest moja ulubiona!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 l oleju roślinnego do smażenia
    • 3 jajka
    • 65 g skrobi kukurydzianej
    • 450 g udek z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na mniejsze kawałki
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 5 suszonych (całych) papryczek chili, lub chili w płatkach do smaku
    • 1,5 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżki wina ryżowego
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • 3 cebulki dymki, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 190°C.
    2. W głębokim talerzu roztrzepać dokładnie jajka. Dodać 65 g skrobi kukurydzianej i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, aby dokładnie pokrył się masą jajeczną.
    3. Partiami wkładać kawałki kurczaka do gorącego oleju, po jednym kawałku na raz. Smażyć ok. 3 minuty, aż będzie złocisto-brązowy i zacznie wypływać na powierzchnię. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    4. W woku rozgrzać łyżkę oleju roślinnego na dużym ogniu. Dodać papryczki chili i smażyć ok. 30 sekund, aż zmienią trochę kolor. Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie mocno przysmażony na brązowo.
    5. W małej miseczce wymieszać ocet, wino, cukier, sos sojowy i 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Wlać ten sos do woka z kurczakiem i smażyć, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
    6. Posypać posiekaną dymką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kurczak Generała Tso
    Kurczak Generała Tso

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (78)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis