Kotleciki drobiowe z serem

    (3)

    Takie kotleciki z kurczaka można użyć jako wkład do bułek i zrobić z nich chicken burgery, albo po prostu podać na obiad z ziemniakami i sałatką. Ser w środku dodaje im świetnego smaku!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 6 kotletów

    • 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
    • 450 g mielonego mięsa z kurczaka (lub z indyka)
    • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub roztrzepane jajko)
    • 1 łyżka ulubionych ziół
    • 50 g startego żółtego sera o ostrym smaku (np. cheddar)
    • szczypta soli i pieprzu
    • 50 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z czosnkiem na małym ogniu przez 5 minut.
    2. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut.
    3. Do dużej miski dodać kurczaka, jogurt, cebulę i paprykę z patelni, zioła i ser. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać.
    4. Uformować z masy 6 kulek i spłaszczyć. Wstawić na 20 minut do lodówki.
    5. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju lub na grillu, aż się dobrze przyrumienią z każdej strony (ok. 8 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis