Kotleciki z cukini

    (1461)

    Wegetariańskie kotlety, które można włożyć do bułki, lub podać z ziemniakami i surówką na obiad. To świetny sposób na cukinię!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 4 - 6 kotlecików

    • 280 g cukini startej na tarce
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 30 g masła, stopionego
    • 110 g bułki tartej
    • 4 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka włoskich ziół (szałwia, majeranek, tymianek, mięta)
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 125 ml oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej misce wymieszać cukinię z jajkiem i masłem. Dodać bułkę tartą, cebulę i zioła. Dobrze wymieszać.
    2. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć je w mące.
    3. W średniej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, smażyć kotleciki aż się dobrze przyrumienią z obydwu stron.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1461)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis