Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

    Elegancka sałatka ze szparagami, makaronem, pomidorkami i szynką parmeńską, z dodatkiem rukoli i dressingu musztardowo-cytrynowego.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie makaronu Lubella Łazanki
    • 150 ml oliwy
    • 50 ml soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 100 g szynki parmeńskiej
    • 100 g rukoli
    • 1 pęczek zielonych szparagów
    • 50 g parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
    2. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
    3. W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette.
    4. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

    Rada:

    Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żeby stały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczyć kilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis