Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

    Pyszna, wiosenna sałatka z uszkami, pstrągiem i jajkami, w miodowo - octowym sosie.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 opakowanie makaronu uszka
    • 2 ugotowane jajka
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki octu
    • 100 ml oleju rzepakowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek liści młodego szczawiu
    • 4 filety z wędzonego pstrąga (bez ości)
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • 1 pęczek koperku
    • 1 pęczek szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.
    2. W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i olej (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem.
    3. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.
    4. Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron.
    5. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.

    Rada:

    Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobić pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis