Zupa z batatów i pasternaku

    (3)

    Dwa modne ostatnio warzywa: bataty i pasternak. Są słodkie i pełne witamin, dlatego polecam tą zupę, którą pokochają nawet dzieci. Można ją posypać świeżymi ziołami lub skwarkami.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
    • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 duże pasternaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 duży batat, obrany i pokrojony w kostkę
    • 150 ml mleka koziego, krowiego lub sojowego (co kto lubi)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średnim garnku rozgrzać masło lub oliwę na średnim ogniu. Dodać marchewkę, czosnek i cebulę i smażyć aż będą miękkie.
    2. Dodać pasternak i batata, i zalać wodą (tylko tyle aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować na gładko. Zupa powinna być raczej gęsta.
    4. Podgrzać zupę jeszcze trochę na średnim ogniu i dodać mleko. Gotować jeszcze przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis