Pieczone frytki z cukinii

    (51)
    1 godz. 55 min

    Zdrowe, bezglutenowe frytki z cukinii, czyli przekąska o niedużej ilości węglowodanów. Zamiast bułki tartej panieruje się ją w mielonych migdałach i parmezanie.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 młode cukinie
    • 1 łyżka soli
    • 2 jajka
    • 55 g mielonych migdałów
    • 40 g startego parmezanu
    • 1/2 łyżeczki suszonych włoskich ziół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Pokroić cukinie w poprzek tak, aby każdy kawałek miał długość mniej więcej 9 cm. Następnie każdy z tych kawałków pokroić wzdłuż na 9 frytek. Włożyć frytki do durszlaka i posypać solą. Odstawić na co najmniej godzinę, aby cukinia puściła wodę.
    3. W głębokim talerzy roztrzepać jajka. W drugim głębokim talerzu wymieszać mielone migdały z parmezanem i ziołami.
    4. Z cukinii spłukać sól i wytrzeć ją do sucha ręcznikami papierowymi. Każdą frytkę obtaczać najpierw w jajku, a następnie w migdałach z serem. Odkładać na przygotowaną blachę.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż frytki będą miękkie, a panierka się przyrumieni i będzie chrupiąca. W połowie czasu pieczenia odwrócić frytki na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (51)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis