Gorący sos śliwkowy

    Gorący sos śliwkowy

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten sos ma piękny kolor i cierpki smak. Podajemy go na gorąco jako dodatek do mrożonego jogurtu waniliowego, lodów lub ciasta, zamiast polewy czekoladowej lub innego słodkiego sosu. Ma jedną ogromną przewagę nad gotowymi sosami – dokładnie wiemy, co zawiera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g dojrzałych śliwek deserowych
    • 150 ml soku z pomarańczy
    • duża szczypta cynamonu
    • duża szczypta zmielonych goździków
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1 łyżeczka brandy
    • Z czym podawać
    • mrożony jogurt waniliowy lub lody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przeciąć śliwki na połówki i usunąć pestki. Włożyć owoce do rondla i dodać sok z pomarańczy, cynamon oraz goździki. Zagotować powoli, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż owoce będą bardzo miękkie.
    2. Przecisnąć owocową masę przez sitko do miski. Dodać cukier i zamieszać. Spróbować sosu i jeśli trzeba, dodać więcej cukru oraz, ewentualnie, brandy.
    3. Wlać sos do czystego rondla i ostrożnie podgrzać. Podawać gorący do lodów lub mrożonego jogurtu waniliowego.

    Inne propozycje

    • Jeśli używamy śliwek w syropie z puszki zamiast świeżych, będziemy ich potrzebować 560 g. Odsączyć je i dalej przyrządzić sos według przepisu, poczynając od punktu 2. Nie dodawać cukru. * • Można użyć śliwek mirabelek. Trzeba wtedy dodać więcej cukru, ponieważ mirabelki są kwaśniejsze od innych śliwek. * • Gorący sos jeżynowy przyrządza się z jeżyn zamiast śliwek i soku z jabłek zamiast soku z pomarańczy. Jeżyny gotuje się tylko 5 minut. * • Żeby zrobić bardzo szybko sos owocowy, należy rozmrozić 500 g mrożonych letnich owoców. Odcedzić owoce z soku, który zbierze się po rozmrożeniu. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Zalety

    • Śliwki dostarczają obu typów błonnika: nierozpuszczalnego, który pomaga zapobiegać zatwardzeniom, i rozpuszczalnego, który chroni organizm przed niektórymi typami nowotworów. * • Śliwki zawierają mało witaminy C w porównaniu z innymi owocami, ale dostarcza jej sok z pomarańczy, inny składnik tego deseru. * • Mrożony jogurt lub lody wzbogacają codzienny jadłospis dzieci lub nastolatków w wapń. Młode organizmy mają zwiększone zapotrzebowanie na ten minerał.

    1 porcja (sos) zawiera:

    ✓✓✓ C

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis