Chrupkie pieczywo na bazie migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą

    Domowej roboty pieczywo. Najlepsze z owocowo-kwiatowym dżemem


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 60 g ziaren słonecznika
    • 60 g sezamu
    • 30 g wiórków kokosowych
    • 100 g mielonych migdałów
    • 100 g mąki
    • szczypta soli himalajskiej
    • 30 g nasion czarnuszki
    • 30 g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
    • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z lawendową nutą
    • niepełna szklanka wody
    • Dodatkowo do podania na stół
    • dżem brzoskwiniowy z lawendową nutą Łowicz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
    2. Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta.
    3. Następnie pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika.
    4. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło.
    5. Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis