Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

    Suflet, który najlepiej smakuje z dżemem owocowo-kwiatowym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
    • 50 g mąki pszennej
    • 500 ml mleka 3,2%
    • 6 jajek
    • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    • 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
    • szczypta soli
    • szczypta białego pieprzu
    • 200 g sera cheddar
    • 100 g sera parmezan
    • bułka tarta do wysmarowania kokilek
    • Dodatkowo do podania na stół
    • dżem wiśniowy z płatkami róży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.
    2. Białka oddziel od żółtek. Dodaj do garnka żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.
    3. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.
    4. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nałóż do nich masę serową.
    5. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflety przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
    6. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis