Tort lalka

    Piękny tort z lalką Barbie, który wcale nie jest taki trudny, na jaki wygląda! O takim torcie marzą wszystkie dziewczynki, a nasz przepis i wideo krok po kroku pokażą jak go zrobić. Upiecz swój ulubiony biszkopt i przygotuj ulubiony krem do dekoracji i skup się na dekorowaniu! Tort księżniczka to niezapomniane ciasto na urodziny!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort 20 cm

    • 4-5 okrągłych spodów z biszkopta o średnicy 20 cm
    • 1,5 kg do 2 kg kremu maślanego do dekoracji (gęstego)
    • barwniki spożywcze
    • 1 podkładka pod tort o średnicy 23-25 cm
    • 4 słomki
    • 1 lalka Barbie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Używając okrągłej wykrawaczki o średnicy 5 cm wyciąć na środku każdego spodu otwór. Musi on być na tyle duży, aby zmieściła się z nim lalka.
    2. Około 2/3 kremu zabarwić na różowo barwnikiem spożywczym - to będzie dominujący kolor sukienki. Resztę kremu odłożyć na pozostałe dekoracje.
    3. Podkładkę pod tort umieścić na obrotowej podstawce pod tort, smarując ją lekko od spodu kremem, żeby się nie przesuwała. Podkładkę posmarować też cienką warstwą kremu i położyć pierwszy spód. Posmarować warstwą kremu.
    4. Ułożyć kolejny spód, wyrównując go tak, aby otwory w środku równo się pokrywały. Znów posmarować kremem i tak powtarzać aż do zużycia wszystkich spodów. Ostatni spód ma sięgać do bioder lalki.
    5. Aby tort stał stabilnie, wbić w niego pionowo 4 słomki w 4 różnych miejscach, ale co najmniej 1 cm od otworu w środku. Jeśli będą wystawać - odciąć nożyczkami.
    6. Odmierzyć 2 cm od brzegu górnego biszkoptu. Ostrym nożem odkroić te 2-cm pod kątem, aby biszkopt miał zaokrąglony brzeg i powstał kształt kopuły.
    7. Za pomocą szpatułki rozprowadzić na bokach, górze i w środku tortu cienką warstwę kremu. Dzięki temu z ciasta nie będą odpadać okruszki w czasie dekorowania. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut do godziny.
    8. Do rękawa cukierniczego dołączyć tylkę (końcówkę) z dużym, płaskim zakończeniem. Nałożyć do rękawa różowy krem. Zaczynając od dołu i trzymając końcówkę pionowo, równolegle do ciasta, wyciskać krem dookoła całego tortu, aż będzie nim równo pokryty. (Pomaga kręcenie obrotową podstawą.) Dzięki tej technice, powstanie równa warstwa kremu, co trudno osiągnąć pracując samą szpatułką.
    9. Długą szpatułkę do dekoracji namoczyć w gorącej wodzie i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wygładzić krem ciepłą szpatułką. Powtarzać proces (moczenie, suszenie, wygładzanie), aż cała powierzchnia kremu będzie gładka.
    10. Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub - najlepiej - na noc.
    11. Nogi lalki owinąć folią spożywczą. Włożyć lalkę w wyciętą wcześniej dziurę w cieście. Aby ją lepiej umocować, można do dziury nałożyć kremu.
    12. Pozostały biały krem ponakładać do kilku osobnych miseczek i dodać różne wybrane barwniki (np. różne odcienie różu - na różyczki, zielony - na listki, itp.). Można też część zostawić białą.
    13. Wykałaczką zaznaczyć na torcie linie, gdzie będą przebiegać wzory, kokardy i elementy ozdobne.
    14. Do rękawa cukierniczego przymocować tylkę z małą gwiazdką i nałożyć do rękawa biały lub jasnoróżowy krem. Trzymając rękaw prawie prostopadle do ciasta, zrobić rządki małych gwiazdek z przodu sukienki. Zaczynać od dołu i kontynuować do góry sukienki.
    15. Używając tej samej końcówki nałożyć kolejne gwiazdki z kremu na lalkę - od talii aż po dekolt, tworząc górę sukienki. Lukę pomiędzy lalką a ciastem uzupełnić wyciskając krem.
    16. Używając tylki do falbanek, dodać na sukienkę falbany, wstążki i kokardy. Z tyłu sukienki można dodać dużą kokardę.
    17. Za pomocą małej końcówki z gwiazdką można stworzyć różyczki wokół całej sukni, a potem dodać zielone listki używając końcówki do listków.
    18. Po skończeniu dekorowania, wstawić ciasto do lodówki do czasu podania. Można je tak przechowywać do 3 dni. Wyjąć w lodówki na 10-15 minut przed podaniem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tort lalka
    Tort lalka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis