Sałatka grecka z makaronem z cukinii

    (70)

    Zamiast opychać się sałatkami z makaronem, wymyśliłam taką sałatkę na bazie sałatki greckiej z makaronem z cukinii. Dzięki temu jest bezglutenowa i ma dużo mniej kalorii.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 małe cukinie, pokrojone obieraczką julienne w cienkie paseczki (jak spaghetti)
    • 1/4 ogórka, pokrojonego w kosteczkę
    • 10 pomidorków koktajlowych (lub więcej), pokrojonych na połówki
    • 10 oliwek bez pestek (lub więcej), pokrojonych na połówki
    • 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki
    • 60 g sera feta, pokruszonego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i mielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Spaghetti z cukinii włożyć do dużej miski. Na nim położyć ogórka, pomidorki, oliwki, czerwoną cebulę i fetę.
    2. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, oregano, solą i pieprzem. Gdy dressing będzie miał jednolitą konsystencję, polać nim sałatkę.
    3. Wstawić sałatkę do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (70)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis