Makaron z brokułami

    Makaron penne z brokułami w kremowym sosie. Danie jednogarnkowe, pochodzące z Apulii i Kalabrii. Proste, szybkie i tanie, a w dodatku przepyszne!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 filecików anchois, posiekanych (opcjonalnie)
    • 2 małe czerwone papryczki chili, posiekane (lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach)
    • 2 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
    • 1 duży brokuł, pokrojony na małe różyczki
    • 360 g makaronu penne rigate
    • starty parmezan (do podania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać anchois, chilli i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut i wyjąć czosnek, gdy tylko się przyzłoci.
    2. W międzyczasie gotować różyczki brokuła w dużej ilości osolonej wody przez około 6 minut. Po tym czasie dodać do niego makaron i gotować, aż będzie al dente. Porządnie odcedzić.
    3. Dodać odcedzony makaron i brokuły do patelni z oliwą i anchois. Delikatnie wymieszać.
    4. Posypać parmezanem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis