Pappardelle z włoskim sosem i klopsikami

    (1)
    1 godz. 30 min

    Makaron pappardelle jest podobny do tagliatelle, ale jest szerszy. To idealny makaron do podania z sosem i klopsikami. Sos powinien się gotować co najmniej przez godzinę (im dłużej, tym lepiej). W prawdziwie włoskim wydaniu klopsiki podaje się na drugie danie, w ten sposób gotując jednocześnie dwa dania!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 800 g passaty pomidorowej
    • sól do smaku
    • Klopsiki
    • 1 kromka czerstwego chleba
    • 200 ml mleka
    • 500 g mielonego mięsa wołowego
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżki startego parmezanu
    • 1,5 łyżki startego sera pecorino
    • 50 ml białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 g makaronu pappardelle
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • starty parmezan, do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać passatę i doprawić do smaku solą. Wymieszać, przykryć garnek i gotować na małym ogniu.
    2. W tym czasie przygotować klopsiki. Najpierw namoczyć chleb w mleku na 10 minut.
    3. Po tym czasie odcisnąć chleb, aby pozbyć się nadmiaru mleka. Pokruszyć go do dużej miski. Dodać mięso mielone, jajko, starty ser i wino. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać łyżką, a następnie rękoma.
    4. Zmoczyć dłonie pod wodą i nabrać niewielką porcję masy mięsnej. Turlać w dłoniach tworząc kulkę wielkości piłeczki do golfa. Wrzucić do gotującego się sosu i turlać kolejne klopsiki.
    5. Gdy wszystkie klopsiki będą już w sosie, zmniejszyć gaz pod garnkiem, przykryć go i gotować sos przez co najmniej 1 godzinę. Sos ma się delikatnie gotować.
    6. Doprawić sos do smaku. Jeśli jest zbyt rzadki, gotować jeszcze przez 10 minut ale bez przykrycia.
    7. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać sos (bez klopsików) i starty parmezan. Zanieść na stół, a klopsiki podać na kolejne danie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis