Warto mieć zapas puszek z morelami lub innymi owocami w soku owocowym w spiżarni. Dzięki temu, kiedy niespodziewanie wpadną do nas goście, będziemy mogli przyrządzić w kilka minut ten imponujący, lekki i puszysty deser. Zawiera on w dodatku mniej jajek i cukru, niż gdybyśmy piekli suflet według innych przepisów.
Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.
• Do podwójnie owocowych sufletów użyjmy jeszcze jednej puszki połówek moreli, drobno posiekanych. Należy przyprawić morele drobno posiekanym lub zmielonym suszonym korzeniem imbiru. Przygotować 6 foremek zamiast 4. Przyrządzić masę tak jak powyżej. Podzielić posiekane owoce równo do foremek. Zalać masą sufletową i upiec. * • Zastąpmy świeże gruszki gruszkami z puszki. Dodajmy do masy szczyptę mielonego kardamonu. Można też spróbować przyrządzić suflet z czarnymi porzeczkami lub brzoskwiniami. * • Warto zachować sok z puszki i dodać go do sałatek owocowych lub przygotować z niego napój.
• Jeśli używamy owoców w puszkach z sokiem zamiast syropu, ograniczamy ilość cukru, czyli pośrednio też kalorii. * • Jajka to najlepsze źródło białka – składnika odżywczego ważnego dla dobrego zdrowia i samopoczucia.
✓✓✓ B12, C * ✓ A, E
Na początku myślałam, że może mi się nie udać, ale odważyłam się i wyszedł przepyszny! Tak delikatny i słodki sam w sobie, że rozpływał się w ustach. - 21 kwi 2015
Nie wiem jak smakuje,ale wyglada pieknie! Pozdrawiam! - 21 lis 2013