Gorące suflety morelowe

    Gorące suflety morelowe

    16polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Warto mieć zapas puszek z morelami lub innymi owocami w soku owocowym w spiżarni. Dzięki temu, kiedy niespodziewanie wpadną do nas goście, będziemy mogli przyrządzić w kilka minut ten imponujący, lekki i puszysty deser. Zawiera on w dodatku mniej jajek i cukru, niż gdybyśmy piekli suflet według innych przepisów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1½ łyżeczki zmielonych migdałów lub cukru
    • 400 g moreli w soku naturalnym z puszki, dobrze odsączonych
    • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • 1 łyżka cukru
    • ½ łyżeczki esencji waniliowej
    • ½ łyżeczki soku z cytryny
    • ½ łyżeczki kamienia winnego
    • Z czym podawać
    • cukier puder
    • kakao w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć formę do ciasta do pieca, żeby ją podgrzać. Wysmarować masłem małe ceramiczne foremki żaroodporne o pojemności około 175 ml. Posypać ścianki mielonymi migdałami albo cukrem. Usunąć nadmiar.
    2. Zmiksować połówki moreli, żółtka jajek, śmietankę, cukier, esencję waniliową i sok z cytryny w blenderze na jednolitą masę.
    3. Wbić białka jajek do czystej miski i ubić je. Dodać kamień winny i ubijać, aż piana będzie tworzyła twarde stożki. Przełożyć zmiksowaną masę morelową do białek i wymieszać dużą metalową łyżką. Nie mieszać zbyt gwałtownie, żeby piana nie opadła.
    4. Rozłożyć masę równo do przygotowanych foremek. Zrobić nożem kółeczko na środku każdego sufletu, co pomoże mu równo wyrosnąć.
    5. Postawić foremki w nagrzanej formie i włożyć na środkowy poziom piekarnika. Piec 15 minut lub aż suflety wyrosną i się przyrumienią. Od razu po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i kakao, przesypaną przez drobne sitko. Podawać od razu.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Inne propozycje

    • Do podwójnie owocowych sufletów użyjmy jeszcze jednej puszki połówek moreli, drobno posiekanych. Należy przyprawić morele drobno posiekanym lub zmielonym suszonym korzeniem imbiru. Przygotować 6 foremek zamiast 4. Przyrządzić masę tak jak powyżej. Podzielić posiekane owoce równo do foremek. Zalać masą sufletową i upiec. * • Zastąpmy świeże gruszki gruszkami z puszki. Dodajmy do masy szczyptę mielonego kardamonu. Można też spróbować przyrządzić suflet z czarnymi porzeczkami lub brzoskwiniami. * • Warto zachować sok z puszki i dodać go do sałatek owocowych lub przygotować z niego napój.

    Zalety

    • Jeśli używamy owoców w puszkach z sokiem zamiast syropu, ograniczamy ilość cukru, czyli pośrednio też kalorii. * • Jajka to najlepsze źródło białka – składnika odżywczego ważnego dla dobrego zdrowia i samopoczucia.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓ A, E

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AgataM
    autor:
    1

    Na początku myślałam, że może mi się nie udać, ale odważyłam się i wyszedł przepyszny! Tak delikatny i słodki sam w sobie, że rozpływał się w ustach. - 21 kwi 2015

    j.kolanowska01
    1

    Nie wiem jak smakuje,ale wyglada pieknie! Pozdrawiam! - 21 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis