Trufle z nerkowców

    (5)

    Pyszne, wegańskie kulki. Pełne zdrowych składników, bez dodatku cukru. Można je jeść bez wyrzutów sumienia!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 145 g suszonych daktyli bez pestek
    • 300 g orzechów nerkowca
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (lub gałki muszkatołowej)
    • 45 g wiórków kokosowych (lub więcej - ile będzie trzeba)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Zmiksować daktyle w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać orzechy i miksować dalej, aż będą drobno zmielone.
    2. Przełożyć zawartość robota do dużej miski. Dodać skórkę pomarańczową i kardamon. Dobrze wymieszać, a następnie formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
    3. Wiórki kokosowe wsypać do głębokiego talerza i obtaczać w nich kulki. Wstawić do lodówki do czasu podania.

    Rada:

    Jeśli kokos nie chce się przyklejać do kulek, możesz go dodać do masy daktylowo-orzechowej i nie obtaczać już wcale kulek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis