Pieczone tofu a'la parmigiana

    (1189)

    Pieczone plastry tofu z sosem pomidorowym i parmezanem, pachnące włoskimi ziołami. Doskonałe na chlebie lub jako dodatek do wegetariańskiego obiadu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (60 g) bułki tartej z przyprawami
    • 5 łyżek (25 g) startego parmezanu
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • sól do smaku
    • zmielony czarny pieprz
    • 350 g twardego tofu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 225 g sosu pomidorowego (z puszki lub z kartonu)
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    • 115 g startego twardego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W małej misce wymieszać bułkę tartą z 2 łyżkami parmezanu, 1 łyżeczką oregano, solą i pieprzem.
    2. Pokroić tofu na plastry grubości 0,5 cm i włożyć do miski z zimną wodą. Wyciągać po jednym i przyciskać do mieszanki z bułką tartą. Dokładnie obtoczyć wszystkie plastry z każdej strony.
    3. W średniej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć tofu z jednej strony, aż będzie chrupiące. Pokropić odrobiną oliwy i odwrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano.
    4. Wymieszać sos pomidorowy z bazylią, czosnkiem i pozostałym oregano. Wyłożyć cienką warstwę sosu na spód naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm. Na sosie ułożyć plastry tofu i na nim znowu rozprowadzić sos. Posypać startą mozzarellą i pozostałymi 3 łyżkami parmezanu.
    5. Piec przez 20 minut w 205°C.

    Bułka tarta z przyprawami:

    Można ją przygotować samodzielnie w domu, np. z tego przepisu: Bułka tarta z przyprawami .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1189)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis