Pieczone tofu

    (59)
    1 godz. 15 min

    Pieczone tofu w marynacie z sosem sojowym i olejem sezamowym. Można je podać na obiad z ziemniakami i surówką.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 450 g tofu, pokrojonego na 8 równym plastrów
    • 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
    • 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy
    • 1 łyżka (15 ml) oleju z prażonego sezamu
    • 1 łyżeczka (3 g) czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 1 łyżeczka (2 g) drobno posiekanego imbiru
    • 1 łyżka (9 g) sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować olejem dużą blachę.
    2. Lekko docisnąć ręką tofu, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Ułożyć na przygotowanej blaszce.
    3. W miseczce wymieszać sos sojowy z syropem z agawy, olejem sezamowym, czosnkiem i imbirem. Połową tej marynaty posmarować tofu.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie odwrócić tofu na drugą stronę i posmarować resztą marynaty. Posypać sezamem. Piec jeszcze ok. 30 minut, aż tofu będzie chrupiące. Używając szpatułki przenieść tofu na metalową kratkę aby ostygło.

    Rada:

    Zamiast sosu sojowego można użyć sosu tamari, a zamiast syropu z agawy można użyć brązowego cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (59)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis