Prosty przepis na wegańskie ciasto na spodzie z mielonych migdałów i masła migdałowego, z warstwą karmelu z daktyli i czekoladą z kakao i oleju kokosowego.
S
Simply Sweet MAC
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 8
Spód
185 g mielonych migdałów
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Karmel
11 daktyli bez pestek
4 łyżki masła migdałowego
4 łyżki gorącej wody
Czekolada
120 ml oleju kokosowego, stopionego
6,5 łyżek kakao
2 łyżki syropu z agawy
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować mielone migdały z olejem z pestek winogron, 3 łyżkami syropu z agawy, wanilią i solą. Wyłożyć tym dno foremki i uklepać.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
Daktyle miksować w robocie kuchennym, aż powstanie pasta. Dodać masło migdałowe i gorącą wodę i miksować aż pasta będzie bardzo gładka. Rozprowadzić pastę równomiernie na ostudzonym spodzie i wstawić do lodówki.
Rózgą rozmieszać olej kokosowy z kakao i 2 łyżkami syropu z agawy. Gdy masa będzie gadka, polać nią warstwę daktylową. Wstawić do lodówki, aż się zetnie (na 8 godzin lub na noc).