Wegańskie bezglutenowe ciasto karmelowe

    8 godz. 40 min

    Prosty przepis na wegańskie ciasto na spodzie z mielonych migdałów i masła migdałowego, z warstwą karmelu z daktyli i czekoladą z kakao i oleju kokosowego.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 185 g mielonych migdałów
    • 4 łyżki oleju z pestek winogron
    • 3 łyżki syropu z agawy
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Karmel
    • 11 daktyli bez pestek
    • 4 łyżki masła migdałowego
    • 4 łyżki gorącej wody
    • Czekolada
    • 120 ml oleju kokosowego, stopionego
    • 6,5 łyżek kakao
    • 2 łyżki syropu z agawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować mielone migdały z olejem z pestek winogron, 3 łyżkami syropu z agawy, wanilią i solą. Wyłożyć tym dno foremki i uklepać.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
    4. Daktyle miksować w robocie kuchennym, aż powstanie pasta. Dodać masło migdałowe i gorącą wodę i miksować aż pasta będzie bardzo gładka. Rozprowadzić pastę równomiernie na ostudzonym spodzie i wstawić do lodówki.
    5. Rózgą rozmieszać olej kokosowy z kakao i 2 łyżkami syropu z agawy. Gdy masa będzie gadka, polać nią warstwę daktylową. Wstawić do lodówki, aż się zetnie (na 8 godzin lub na noc).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis