Clafoutis z malinami

    Francuski deser z kilku prostych składników - czyli świeże maliny w puchatym, lekkim cieście. Szybki, prosty i zawsze się udaje!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 60 g mąki pszennej
    • 75 g cukru
    • 3 jajka
    • 3 łyżki masła, stopionego
    • 90 ml mleka
    • sok z cytryny do smaku
    • 250 g świeżych malin
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. W misce wymieszać rózgą mąkę z cukrem. Dodać jajka i stopione masło. Dobrze wymieszać, a następnie dodać mleko i sok z cytryny. Mieszać około 3 minuty, aż ciasto będzie całkiem gładkie.
    3. Przelać ciasto do okrągłego naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu malinami.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut, aż ciasto będzie puchate i złociste. Wyjąć i studzić ok. 15 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis