Holenderski blok czekoladowy

    (9)
    4 godz. 20 min

    W Holandii ten blok czekoladowy nazywa się arretjescake i robi się go inaczej niż w Polsce - z jajek, masła, cukru i kakao. Nie piecze się go, więc ze względu na surowe jajka nie powinny go jeść kobiety ciężarne i małe dzieci.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała foremka

    • 2 jajka
    • 100 g cukru
    • 50 g kakao
    • 250 g masła, stopionego
    • 350 g pokruszonych herbatników lub ciasteczek typu digestives

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Wymieszać rózgą jajka z cukrem, aby powstała jednolita, gładka masa. Dodać kakao i wymieszać. Dodać tę masę to stopionego masła i wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki.
    2. Przelać masę do podłużnej foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    3. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc aby się ścięło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis