Serkowa zapiekanka ze szparagami

    (2)

    Bardzo prosta zapiekanka z białymi szparagami i serkiem topionym, którą można zjeść z chlebem na przystawkę, albo z ziemniakami - jako obiad.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg białych szparagów
    • sól do smaku
    • 50 g masła (plus jeszcze trochę do smarowania naczynia)
    • 2 trójkąty serka topionego, pokrojone na mniejsze kawałeczki
    • sok z cytryny do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając nieco poniżej łebków. Twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić. Odłożyć 125 ml wody z gotowania na później.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim szparagi.
    3. Do rondelka wlać odłożoną wodę z gotowania szparagów. Podgrzać aż zacznie delikatnie wrzeć, a następnie dodać masło i mieszać aż się stopi. Dodać serki topione i mieszać, aż się stopią. Mieszać sos rózgą, aż będzie jednolity, a następnie (nadal mieszając) dodać sok cytrynowy i gałkę muszkatołową do smaku.
    4. Wlać sos do szparagów i piec około 20 minut, aż sos będzie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis