Żeberka z grilla w marynacie BBQ

    (185)
    1 godz. 40 min

    Doskonałe, mięciutkie żeberka zamarynowane w sosie BBQ i keczupie. Najpierw gotuje się je do miękkości, a na koniec piecze na grillu. Wspaniałe w smaku, delikatne mięso.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 do 2,5 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na porcje jak dla 1-osoby
    • 100 g masła
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 110 ml octu 5% (lub 55 ml zwykłego octu wymieszanego z 55 ml wody)
    • 225 ml wody
    • 225 ml keczupu
    • 225 ml sosu BBQ
    • sok z 1 cytryny
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Żeberka włożyć do dużej patelni lub brytfanny. Zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 1 godzinę (lub dłużej), aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie odpadać od kości. Zdjąć z ognia i odcedzić.
    2. W czasie, gdy żeberka się gotują, stopić masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula będzie miękka. Zdjąć z ognia.
    3. Do blendera wlać 225 ml wody, ocet, keczup, sok BBQ i sok z cytryny. Wlać zawartość rondelka z cebulą i miksować przez minutę. Przelać z powrotem do rondelka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić.
    4. Ugotowane żeberka przełożyć na blaszkę i wymieszać z sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (maksymalnie na noc).
    5. Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Ruszt posmarować olejem.
    6. Piec żeberka na grillu przez 10-20 minut, aż się ładnie przyrumienią. W czasie grillowania polewać je sosem i często odwracać.

    Rada:

    Jeśli lubisz pikantne żeberka, dodaj do marynaty sos Tabasco lub posiekane papryczki chilli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (185)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis