Naleśniki z serem i z truskawkami

    (222)

    Cieniutkie naleśniki z puszystym nadzieniem z serka śmietankowego, podane z truskawkami. To pyszny deser lub obiad dla dziecka.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 120 ml mleka
    • 120 ml wody
    • 3 łyżki stopionego masła
    • 100 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g serka śmietankowego
    • 150 g cukru pudru, przesianego
    • 1 łyżk soku z cytryny
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 250 ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno
    • 625 g truskawek pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zmiksować na gładkie ciasto jajka z mlekiem, wodą, stopionym masłem, mąką i solą.
    2. W osobnej misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny i wanilią. Gdy masa będzie już gładka, dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
    3. Rozgrzać patelnię do naleśników lub patelnię teflonową i dodać na nią trochę oleju. Nalać około 2 łyżki ciasta i poruszać patelnią tak, aby ciasto się na niej równomiernie rozlało. Gdy się zetnie z jednej strony, a brzegi będą się zaczynały rumienić, odwrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Gdy i druga strona się przyrumieni, zdjąć naleśnik na duży talerz i przykryć czystą, wilgotną ściereczką.
    4. Smażyć kolejne naleśniki w ten sam sposób i odkładać na stosik pod ściereczką.
    5. Sposób podania: na każdy naleśnik nałożyć trochę masy serowej i dodać kilka plasterków truskawek. Zwinąć i udekorować kleksem z masy serowej i truskawkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (222)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis