Rozmarynowy kurczak z grilla

    (212)

    Piersi z kurczaka pieczone na grillu w marynacie z rozmarynu, czosnku, musztardy i soku z cytryny. Lekki obiad, który w lecie z przyjemnością przygotujesz na grillu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
    • 1,5 łyżki musztardy Dijon
    • 1,5 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • szczypta soli
    • 4 pojedyncze piersi kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka.
    2. Piersi z kurczaka włożyć do dużego woreczka strunowego. Polać zawartością miseczki, odkładając kilka łyżek marynaty na później. Zamknąć szczelnie worek i wmasować marynatę w mięso. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej.
    3. Rozgrzać grill do średnio-dużej temperatury, a ruszt lekko posmarować olejem.
    4. Ułożyć piersi z kurczaka na rozgrzanym grillu i piec przez 4 minuty. Odwrócić na drugą stronę, polać odłożoną marynatą i piec dalej, przez ok. 5 minut.
    5. Zdjąć kurczaka z grilla, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 minuty przed podaniem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (212)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)