Sałatka ze szparagami i mango

    (1)

    Delikatne białe szparagi, słodkie, dojrzałe mango, curry i zielony pieprz tworzą tę niezwykłą sałatkę. Jeśli znudziły Ci się szparagi z wody - wypróbuj ten przepis!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g białych szparagów
    • szczypta cukru
    • sól do smaku
    • biały pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1/8 łyżeczki łagodnego curry w proszku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego i posiekanego
    • 1 duże, dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając nieco poniżej łebków. Twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła, dodać cukier, sól, biały pieprz i 1 łyżkę soku z limonki i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15-20 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
    2. Przygotować dressing: w małej misce wymieszać ocet z 1 łyżką soku z limonki, solą, pieprzem, curry, oliwą i 3 łyżkami wody z gotowania szparagów. Dodać posiekany pieprz.
    3. Polać dressingiem ugotowane szparagi. Dodać pokrojone mango i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem.
    4. Najlepiej schłodzić sałatkę przez godzinę przed podaniem.

    Jak pokroić mango?

    Zobacz nasz krótki filmik, w którym pokazujemy jak obchodzić się z mango: Jak pokroić mango

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis