Sałatka ze szparagami

    (5)
    1 godz. 40 min

    Tradycyjna niemiecka sałatka z białych szparagów z szynką, jajkiem na twardo i z majonezem. Podawać z sałatką na lekki obiad lub lunch.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g białych szparagów
    • szczypta cukru
    • 1 łyżeczka masła
    • 100 g majonezu
    • kilka kropel octu
    • 2-3 łyżki keczupu
    • sól
    • biały pieprz
    • posiekany koperek - do smaku
    • 3 jajka na twardo
    • 200 g szynki, pokrojonej w paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Szparagi umyć. Obrać łodygi, a twarde końce odłamać. Zagotować lekko osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć dodać szparagi, cukier i masło, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
    2. Gdy szparagi całkiem ostygną, pokroić je na kawałki długości 1 cm. Końcówki odłożyć do dekoracji.
    3. Wymieszać majonez z odrobiną octu, keczupem, solą, pieprzem i koperkiem. Doprawić do smaku.
    4. 2 jajka na twardo drobno posiekać, a trzecie pokroić w plasterki. W misce wymieszać szparagi z posiekanymi jajkami i szynką. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    5. Przed podaniem udekorować jakiem pokrojonym w plasterki i czubkami szparagów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis