Grillowane skrzydełka po azjatycku

    (5)
    3 godz. 25 min

    Skrzydełka w azjatyckiej marynacie z ostrym sosem chili, sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. Dla miłośników smaków orientalnych.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 g ostrej pasty chilli (np. Sambal Oelek)
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • sok z 1 limonki
    • 1,25 kg skrzydełek z kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. W misce wymieszać pastę chili z sosem rybnym, sojowym, czosnkiem, imbirem i sokiem z limonki. Wlać do dużego woreczka strunowego. Dodać skrzydełka, dobrze obtoczyć w marynacie, wycisnąć z woreczka nadmiar powietrza i zamknąć szczelnie worek. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). W międzyczasie odwrócić worek kilka razy, aby skrzydełka równomiernie pokryły się marynatą.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury i lekko posmarować olejem ruszt. Wyjąć skrzydełka z marynaty. Resztę marynaty wylać.
    3. Piec skrzydełka na grillu około 12-14 minut, aż mięso się upiecze nawet tuż przy kości, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis